We hebben allemaal wel een lied wat bepaalde herinneringen oproept. Of die ene geur die je aan een bepaalde situatie doet terugdenken. Russisch fysioloog Ivan Pavlov deed begin 1900 een experiment met zijn honden. Pavlov liet een bel rinkelen (stimulus A) op het moment dat hij zijn honden te eten (stimulus B) gaf. Dit herhaalde hij enkele keren. Na verloop van tijd begonnen zijn honden al te kwijlen (respons) op het moment dat zij het belletje (stimuls A) hoorde rinkelen. Wat Pavlov bij de honden opwekte is een voorwaardelijke reflex, en het door Pavlov ontdekte verschijnsel heet klassieke conditionering.

Wij zijn allemaal onbewust geconditioneerd door geluiden, geuren, kleuren. We hebben allemaal visuele, auditieve en kinesthetische koppelingen.

Koppelingen die een bepaalde herinnering of gevoel oproepen. Deze koppelingen noemen we ankers.

Wat zijn ankers?

NLP omschrijft een anker als een externe prikkel die een specifieke interne ervaring of reactie op gang brengt. Dit is een continue proces en we maken voortdurend positieve en negatieve ankers voor onszelf aan. Ankeren is het verbinden van een specifieke stimulus aan een specifieke respons waardoor een neurologische verbinding ontstaat.

Ankeren is klassieke conditionering. Je kunt hier actief gebruik van maken om dingen te bereiken die jij wilt. Dolfijnen worden door middel van stimuli en responses geconditioneerd om trucjes te leren, en honden om zindelijk te worden.

Soorten ankers

  • Visuele ankers: Kleuren zoals verkeerslichten
  • Auditieve ankers: Geluiden zoals liedjes
  • Kinesthetische ankers: Gevoel zoals het lopen op zand
  • Gustatoire ankers: School, winkel, ziekenhuis, stadion, toilet
  • Olfactoire ankers: Geuren zoals eau de parfume

Sleutels tot een perfect anker

De techniek ankeren kan je helpen bij het toegang verkrijgen tot een bepaalde stemming uit het verleden en deze verbinden met het heden. Om optimaal effectief te zijn moeten ankers voldoen aan een aantal criteria:

  • Intensiteit (gevoel moet sterk zijn en persoon geassocieerd)
  • Timing (pas bij gevoel vanaf cijfer 8)
  • Uniek (anker moet uniek zijn)
  • Herhaling (plaatsen van de anker herhalen)

Verschillende ankertechnieken

Er zijn verschillende ankertechnieken die we kunnen toepassen, allemaal met hun eigen doel.

Gestapelde anker

Deze zet je in wanneer je een prestatie gaat leveren, meer energie wilt voelen tijdens een presentatie of een gesprek.

Chaining anker

Een chaining anker gebruiken we wanneer de huidige stemming en de gewenste stemming te ver uit elkaar liggen. Bij een chaining anker maken we een ketting van een aantal stemmingen.

Collapse anker

Met de techniek collapse anker kun je een anker met een negatieve stemming in een neutrale of positieve stemming veranderen.

Cirkel of excellence

De Circle of excellence is een NLP techniek waarbij hulpbronnen worden geankerd aan een denkbeeldige cirkel op de grond. De techniek is goed bruikbaar bij situaties waarbij maximale keuzemogelijkheden van belang zijn.

Gevaren van ankers

Het toepassen van ankertechnieken is krachtig instrument. Echter hangt de werking voornamelijk af van de bekwaamheid van degen die de technieken toepast. Een timmerman kan met gereedschappen mooie meubels maken, maar wanneer een leerling dezelfde gereedschappen in handen krijgt kan het een ander resultaat geven. Ankers kunnen onbewust geïnstalleerd worden op de momenten dat je in een intense stemming verkeert en er een bepaalde externe stimulus via je zintuigen binnenkomt. Het is heel makkelijk om ongewenst een negatieve anker te maken.

Stel je kind komt naar je toe wanneer deze net gepest is. Jij geeft de kind een knuffel. Een dag later komt het kind weer naar je toe als het gepest is en wederom geef jij het kind een knuffel. Het negatieve gevoel wat het kind ervaart wordt zo gekoppeld aan de knuffel die je geeft.

ANKERS

  • Ankers
  • Wat zijn ankers?
  • Soorten ankers
  • Sleutels tot een perfect anker
  • Verschillende ankertechnieken
  • Gevaren van ankers